zaterdag 10 augustus 2013

Makreel roken

Ik ben met twee oud collega's van scheepswerf  Grave wezen vissen. Dat doen we al jaren , eenmaal per jaar.
Vanuit Scheveningen, met de Trip Junior.  Prachtig mooi weer en niet te druk op de boot.
De hengels optuigen en dan het zeegat uit.  Natuurlijk even bijpraten voor dat het echte werk gaat beginnen.


Normaal in voorgaande jaren vangen wij niet zo veel, hooguit 10 makrelen per man.
Vandaag zal dat anders zijn!  Bij de 2e ronde gaat het gelijk tekeer.  De makrelen vliegen aan de met veertjes versierde lijn.
Als het vissen afgelopen is, worden de makrelen geteld.  Met ons drieen 150 makrelen.  Is dat wat.
Dat is meer als de afgelopen jaren bij elkaar. Tussendoor ook nog schoongemaakt, zodat ik dat niet op de terug reis hoef te doen.
Ik neem 120 makrelen mee naar huis.  Drie makrelen gaan in de tafel rookoven.
De rest sorteer ik in 3 maten en doe ze in een emmer met zoutoplossing.
Per liter water doe ik 120 gram zout.
Zaterdag heb ik weinig tijd.
Ik haal de makrelen wel uit de pekel en spoel ze even af.  Ruimte gemaakt in de koelkast.  Daar gaan de grootste maat in en de ongeveer 25 van de midden maat.  De andere vissen in de midden maat gaan in de vriezer.  Een stuk of  30 van de kleinste makrelen haal ik net als een panharing, uitgeklapt door het midden en die gaan ook, tot later, in de vriezer.  Hier maak ik peper makrelen van en dergelijke.

Zondag gaan de makrelen uit de koelkast aan de spiesen.
Zes of zeven makrelen op een spies. De spiesen steek ik door de wangen.
Dan gaan ze in de rookkast.  Natuurlijk doe ik er een stuk vitrage voor.

                   

Je kan aan de vissen voelen of ze droog zijn, aan de neus en aan de binnenkant van de buik.

Dan ga ik ze garen. Ik heb ondertussen een half zakje briketten aangestoken.  Deze zijn rood gloeiend en dan kunnen ze in de rookkast.
De deuren gaan dicht en de temperatuur komt langzaam op 75 graden.  De temperatuur houd ik even zo. 
Ik voel aan de makrelen of ze gaar zijn.  Dit doe ik door op de rug te knijpen en voel of ze stevig zijn.
Dan is de temperatuur gezakt naar 25 graden.
Nu gaat het roken beginnen. 
Op de nog smeulende briketten doe ik een hoopje stro.  Dit herhaal ik nog drie keer.
De makrelen zijn mooi zacht goud kleurig.  Ze zien er lekker uit.  We eten er gelijk een op bij de lunch.


Natuurlijk met mijn zelf gemaakte stokbroodje en wat heerlijke tomaatjes uit het Westland.

Met zoveel heerlijke makreel moeten de buren op ons pad mee proeven.  Zij vinden allemaal de makreel overheerlijk.

Volgende keer ga ik de andere makreeltjes met kruiden en dergelijke koud roken.
Ik kom tijd te kort.
Ik heb een schilderij opgezet met Martine,Daniel en Ginger. Dat moet een mooi schilderij worden.
Bovendien heb ik nog drie doeken staan die nog spierwit zijn en vragen om kleur.
Dan wil de eend ook nog wat laswerk gedaan hebben, de Visa wil nieuwe remmen.
Sita wil naast de fiets rennen, ik wil vissen en ................ ik kom tijd te kort.
Ik wil een blog schrijven over onze kleindochter Ginger, liefst voordat ze naar de kleuterschool gaat.
Een blog over brood bakken.
Ik heb geen tijd om te werken.
Deze blog over makreel heb ik ieder geval al gedaan , al moet ik nog leren om naast de foto's tekst te schrijven. Maar ik heb geen tijd.

Nog even het roken op een rijtje.
1e. pekelen in water met 120 gram zout per liter.
2e. drogen van de makreel.
3e. roken van de makreel, het garen , op een temperatuur van ongeveer 75 graden.
4e. het roken van de makreel met stro of met goed hout.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten